Korte Keten Kop

Groesting wint Korte Keten Kop-verkiezing 2024

"Ik ben razend gelukkig", zegt winnaar Daniel Dumortier van Groesting uit Liedekerke. "Het is niet evident om, wat ik doe, economisch leefbaar te maken. Ik reis rond in de streek op zoek naar korte-keten-producten die ik in mijn gerechten verwerk. Zowat alles komt uit de streek, enkel peper en zout lukken niet lokaal. Ik vind dit een erkenning voor mijn werk. Het is ook fijn dat heel wat van mijn medelaureaten mensen zijn waar ik mee werk."

Ruim 2.000 personen stemden op één van de zes laureaten.

1.

Groesting uit Liedekerke

497

2.

Bakkerij Brut uit Landen

464

3.

De Scharreltuin uit Kortenaken

406

4.

Roomijs JSTR uit Kortenaken

283

5.

’t Alsemhof uit Beerzel

230

6.

De Wakkere Akker uit Herent

172

De winnaars van de vorige edities waren: SDB Boerderij uit Kampenhout (2023), Groenten & Fruit Vandersmissen - Crispel (2022) uit Pepingen, Hoevevlees Van het Lindeveld (2021), Aardappelen Vanhoebroeck (2020) en Melkerhei uit Linter (2019).

https://cdn.nimbu.io/s/mzbgqk1/channelentries/0nr32b7/files/17150962761/groestingfoto1.jpg?y65z4ny
Liedekerke
Groesting
“Connectie met producten is belangrijk!”

Daniel Dumortier van Groesting is een korte-keten-chef. Hij verwent mensen met hapjes en gerechten op basis van producten uit het Pajottenland. “Enkel peper en zout lukken niet lokaal”, lacht hij. Enkele jaren geleden, op zijn 45ste, heroriënteerde Daniel zich. Hij volgde een koksopleiding en stortte zich op zijn passie. “Had je me tien jaar geleden gezegd dat ik vandaag zou werken als groentechef op locatie, verklaarde ik je gek.”

https://cdn.nimbu.io/s/mzbgqk1/channelentries/y00xvy3/files/1715096209933/alsembergfoto1.jpg?gm59931
Beersel
't Alsemhof
"Smaakvolle aardbeien, maar ook hoevevlees!”

’t Alsemhof is een echt familiebedrijf dat toe is aan de vijfde generatie! Vader Jimmy Van Craenem en moeder Micheline Bergmans verbouwen hun smaakbommen – de aardbeien – met de grootste zorg. Sinds enkele jaren bieden ze ook vleespakketten aan. Zoon Niel werkt voltijds mee. Zijn zus Nele combineert voorlopig het werk op de boerderij met een job buitenshuis, maar wil op termijn mee in het bedrijf stappen. “Met z’n allen hier werken en er kunnen van leven, is de droom!”

https://cdn.nimbu.io/s/mzbgqk1/channelentries/be1ouaf/files/1715096136158/bakkerijbrut1.jpg?9qkptq0
Landen
Bakkerij Brut
“Brood is zo’n industrieel product geworden!”

Zes jaar geleden was Philippe Lismont nog leraar geschiedenis en speelde hij rugby in zijn vrije tijd, vandaag is hij voltijds bakker. Met bakkerij Brut maakt hij zijn droom waar. Al was het ook een beetje uit noodzaak dat hij als bakker startte. “Ik eet heel graag brood maar uit de broden die je overal kan kopen, haal ik maar weinig voedingswaarde”, zegt hij. “Brood is zo’n industrieel product geworden!”

https://cdn.nimbu.io/s/mzbgqk1/channelentries/mcetm2z/files/1715096076159/jstrroomijs1.jpg?huuwnx1
Kortenaken
Ambachtelijk Roomijs JSTR
“Het ijs van papa is het beste!”

Kan het nog korter? Met melk van koeien van een lokale boer op 200 meter van zijn woonplaats draait Joeri Struyven zijn ambachtelijk roomijs. “Goeie grondstoffen en goeie smaakstoffen vormen de basis van de goeie smaak”, vertelt hij. Dat Joeri vandaag ijs maakt en geen brood bakt, is een klein wonder. Toen hij een bloemallergie kreeg, moest hij onverwacht een kruis maken over zijn bakkerscarrière.

https://cdn.nimbu.io/s/mzbgqk1/channelentries/zx9henw/files/1715095990799/wakkereakkerfoto1.jpg?fexp7q6
Herent
De Wakkere Akker
“Niets schoner dan kinderen die snoepen van spruitbroccoli!”

Boeren Eric, Nik, Sam en Sarah staan samen aan het roer van zelfoogst-boerderij De Wakkere Akker. Net als voor hun leden, is het een plaats waar ze kunnen thuiskomen naast hun andere beroepsactiviteiten. “Veel mensen zijn het contact met de natuur kwijtgeraakt”, zegt boer Nik. “Ze hebben niet eens een tuin meer. We willen een plek zijn waar iedereen, jong en oud, kan onthaasten en de band met de natuur terug opbouwen!”

https://cdn.nimbu.io/s/mzbgqk1/channelentries/mgsm7f7/files/171509580249/scharreltuinfoto3.jpg?0oot06u
Kortenaken
De Scharreltuin
“Varkens moeten kunnen wroeten en buiten spelen”

Geen hokjes voor boer Jeroen Beutels. Niet in zijn denken, maar ook niet voor zijn dieren. “Onze filosofie is dat de varkens en kippen naar hartenlust moeten kunnen wroeten in de aarde én buiten spelen”, lacht de vader van drie. “Daarom hebben we geen stallen, maar verplaatsbare schuilhokken. Varkens leven van nature in het bos. Die leefwereld willen we zo dicht mogelijk benaderen.”

druiven